fredag 12 februari 2010

Stortränaren kom upp på besök.

Furir tog sin andra raka årsseger igår!
Jag och ägaren åkte upp till Peabtravet för att se pärlan kämpa med lite hårdare motstånd och insatsen han gjorde var otrolig! Furiren fick en inte alltför bra start och fick gå första 500 i tredjespår, därefter lade han sig i dödens. Resten av loppet... Hela vägen in till mål.
Bergkamp, som tagit ledningen, höll väldigt bra och var inte redo att släppa, medan hårt betrodde Bleke Kongen kom bakifrån i 3:e spår. Tappre Furre höll dock undan, men 50 meter innan mål sjabblade han lite med travet och gjorde så allas våra liv lite mer spännande. Tur han höll sig på benen!
Segertiden blev 30,2 (på vinterbana, ska jag påminna om) och förstapriset 40 lappar. Vilken stjärna han blivit!

Och inte är det väl så konstigt att Furre har fått saker och ting att fungera nu. Per Gustafsson, tränare och kusk, är sannerligen en multitalang. Förutom att han kör in en massa pengar och kan träna travhäst så skor och raspar han tänder själv. Det fick vi se prov på ikväll när han kom upp till Ytterberg för att inspektera unghästmaterialet samt storstjärnan Skaffer Jenta. Det började med lite verkningar på unghästarna och så småningom kom vi även till Boel, som ju skulle skos om, med längre brodd den här gången. Maja anmärkte på att en tand höll på att lossna och Per tog så fram de hårda nyporna samt en tång och drog lös eländet. Sen tyckte han att det var lika bra att raspa lite oxå, så med en munstege och rasp gick han lös på Boels tänder, som nog var i behov av det. Det var fler tänder på väg ut, men de satt ändå så pass hårt att de fick sitta kvar tills vidare.
När det visade sig vara så snabbt och enkelt gjort (ja, Boel stod ju som ett ljus naturligtvis!) så tyckte jag att Jänta också kunde kollas, för där har nog ingen varit på ett flertal år nu. Och hon var i behov av det!
Jag fick själv känna och pillra lite i både Boels och Jäntas mun och det är rätt otrevliga eggar de kan få med tiden. Särskilt Jäntas tänder, hon hade till och med fått ett litet sår längst bak i munnen (mäktigt att stoppa in handen så långt!) och det blödde en del när Per filade lös det värsta.
Men nu är de två damerna alltså putsade på, både på fötter och i munnar, så det kan bli spännande att känna på de till veckan!

Snurran och jag var för övrigt ute på motionstur ända ner till soptippen. Ni kan säkert ana er till Jäntas förtjusning över den rundan! Hon tyckte att det var både roligt och spännande när vi smög in på själva tippen, som nu är öppnad och plogad. Att hon sedan var väldigt fin att rida hem på var en bonus och att allt gjordes på hackamore kändes väldigt skonsamt (särskilt nu i efterhand när munnen blivit kollad).
Det enda negativa var underlaget... Snurr går ju fortfarande barfota och vissa bitar var det halkigt även ute på kanterna, så de här långturerna till tippen blir nog inte så många i fortsättningen. Trist, men ännu tristare om hon blir ofräsch av att gå på underlag som inte ger fäste. Eller halkar omkull och slår ihjäl oss båda.

Imorgon ska Per få visa mig hur han böjer sina hästar om han vill kolla fräschören och sen ska han få känna lite på Boel i vagn och utvärdera skoningen. Boel, som för övrigt inte fått något jobb i veckan och som tydligen brallat så smått med Maja i torsdags... Bådar ju mindre gott.

I övrigt så sliter jag på med tidningar och post. Kylan har lyckligtvis inte hållit i sig sedan förra veckan (då jag faktiskt låg hemma två dagar med feber och förkylning) och nu är det ganska trevligt att cykla runt på morgonen.
Simgrupperna är alla tre igång och trots att jag trodde det skulle bli tungt så har det faktiskt flutit på riktigt bra. Jag har, trevlig nog, något barn mindre i varje grupp, vilket gör det hela mindre energikrävande.

Under själva dagen imorgon hålls Malå Marknad, så senare på kvällen erbjuds naturligtvis party på Borgen. Själv är jag tveksam till att fara dit. Jag har blivit bjuden på middag hos Susanne, men jag vet inte om jag orkar med mer än just det. Och så har jag fått ihop hela 3 stycken grupper som vill ha skjuts någon gång under kvällen, till eller från sina hus (utanför Malå dock...), så om jag skulle hålla mig borta från alkoholen har jag alla möjligheter att göra andra glada.

Så, så... Ner i säng nu så jag orkar upp imorgon. Förhoppningsvis håller det här minus 7-gradiga vädret i sig. Och så blir det naturligtvis rapport vid lunch om vad Per tyckte om Boel och vad raspningen gav Jänta!

1 kommentar:

Nina sa...

Heja heja, bra med proffsbedömningar. Önskar man kunde ha det själv oxo (liksom konstant massör, hovslagare, equiterapeut och veterinärer, tränare mm mm) hela tiden. Kanske nån dag!!!!!